EnCert-HR
Računalni program za energetsko certificiranje zgrada i izradu projekata racionalne uporabe energije i toplinske zaštite zgrade

Download


FAQ

Pitanje:


Najnovija ažuriranja antivirusnog softvera ESET NOD 32 i ESET NOD Antivirus 6 su na nekim konfiguracijama rezultirale krivim svrstavanjem EnCert-HR programa u viruse, te brisanjem .exe i .dll datoteka u instalacijskom direktoriju.


Odgovor:Pitanje:


Koja je razlika između free i kupljene verzije SW, kada se očekuje dogradnja s "modulom 2", koja će onda biti cijena itd...?


Odgovor:


Pitanje:


Zašto kod mehaničkog provjetavanja s rekuperacijom UKUPNI ventilacijski toplinski gubici rastu sa smanjenjem broja radnih sati u danu (i obrnuto) – dakle, bitno su veći ako ventilacija radi samo 1 sat dnevno, nego ako radi npr. 10 sati! Radi li se o pogrešnom algoritmu u programu?


Odgovor:


Pitanje:


Zašto EnCert RP omogućava bržu izradu energetskog certifikata i provjeru budućeg energetskog razreda zgrade u fazi projektiranja?


Odgovor:


Pitanje:


Je li vaš računalni program za energetsko certificiranje zgrada valjan, tj. je li verificiran od strane Ministarstva zaštitite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva?


Odgovor:


Pitanje:


Kada se kopira već definirana zgrada ili kada se na definiranoj zgradi želi isključiti hlađenje, da li je to moguće, nakon što se već definirano da zgrada ima sustav hlađenja! Da li je moguće izbrisati taj unos, tj pretvoriti je u zgradu koja nema predviđen sustav hlađenja, nakon unosa?


Odgovor:


Pitanje:


Da li je obavezan izračun doprinosa Cm prema Tehničkom propisu (TPRUETZZ) ili se može, kao što piše u EnCert-HR računalnom programu, koristiti i biranje tipova težine konstrukcija unutrašnjih i vanjskih pregrada prema ISO 13790?


Odgovor:


Pitanje:


Imam obiteljski kuću u Samoboru koja je niskoenergetski koncipirana. Kada ne računam OIE,ona mi je klase B, a kada računam da koristim za grijanje isključivo toplinske pumpe na zrak i zemlju (kojima je kuća opremljena) i koje imaju prosječnu učinkovitost tijekom cijele sezone grijanja od 1 kWh struje daje 4 kWh topline (dakle učešće obnovljivog je 75%), dobivam da je kuća A+. Je li to dozvoljeno?


Odgovor:


Pitanje:


Da li je potrebno imati instaliran originalni Microsoft Office da bi se koristio programa, kao kod nekih drugih računalnih programa za proračun toplinske zaštite, koji su prisutni na tržištu u Hrvatskoj? U kojem softveru se izvode ispisi iz vašeg softvera?


Odgovor:


Pitanje:


Da li se moraju energetski certificirati skladišta i hale koje imaju samo mali dio zgrade izveden kao grijani prostor (npr .samo soba skladištara)? Mislio sam kad imaš na primjer veliko negrijano skladište npr. 5000 m2 i samo jednu sobicu čuvara koja je grijana od 6 m2 unutar zgrade hale.


Odgovor:


Pitanje:


Da li se s vašim softverom može energetski certificirati zgrade van područja Hrvatske?


Odgovor:


Pitanje:


Da li se s vašim softverom može certificirati zgrade u pogledu ukupne potrošnje energije koju zgrade (grijanje, hlađenje, ventilacija, rasvjeta, pomoćni sustavi)?


Odgovor:


Pitanje:


Prilikom energetskog certificiranja zgrade s vašim softverom, mogu li se za poboljšanje energetskog razreda zgrade koristiti podaci o doprinosu obnovljivih izvora energije -OIE?


Odgovor:


Pitanje:


Može li se za zgradu s više zona izraditi jedan energetski certifikat ili se mora izraditi za svaku zonu zasebni certifikat?


Odgovor:


Pitanje:


Može li se zgrada podijeliti u zone pri izradi energetskog certificiranja s vašim softverom.


Odgovor:


Pitanje:


Imam pitanje vezano za program.. pri izradi certifikata, na drugoj stranici, kao srednja vanjska temperatura u sezoni grijnja se ispisuje srednja vanjska temperatura za čitavu godinu, a ne za sezonu grijanja.. npr. za Kontinentalnu Hrvatsku piše 10.3 °C.


Odgovor: